Bedrijven moeten verplicht organisch afval sorteren

  • 11 januari 2021

Bedrijven zijn vanaf nu, net zoals huishoudens, verplicht om te sorteren. Dit speelt een grote rol in de circulaire economie. Dit geldt ook voor organisch afval zoals keukenafval en etensresten. 

 

Dat is makkelijker dan je denkt, want het enige wat jouw bedrijf, organisatie, school of horecazaak moet doen is keukenafval en etensresten sorteren. Pik je in op de gft-ophaling aan huis bij gezinnen, dan wordt je organisch bedrijfsafval lokaal verwerkt in onze gft-installatie te Ieper.  IVVO produceert dankzij jouw inspanningen compost en bovendien groene warmte en groene stroom, goed voor ruim 2.000 gezinnen.

Alweer een sorteerverplichting? Misschien wel, maar dan eentje met heel wat voordelen! Want als we er samen werk van maken, gaan we er allemaal op vooruit.

  • We beperken het restafval dat verbrand moet worden en de daarbij horende CO2-uitstoot  en verbrandingsresten.
  • Keukenafval en etensresten worden 100% gerecycleerd: we maken er compost en biogas mee.
  • Het biogas zetten we om in groene stroom en groene warmte.
  • De compost gebruiken we voor een gezondere bodem.
  • Ecologie en economie hand in hand: de verwerkingskost die je bij IVVO betaalt voor gft is voordeliger dan deze voor restafval én bovendien goed voor het milieu.
     

Voor wie geldt de verplichting?

De invoering zal op twee snelheden gebeuren: Vanaf 1 januari 2021 moeten bedrijven die véél keukenafval en etensresten hebben, verplicht sorteren.
Dit zijn bedrijven waar regelmatig en minstens éénmaal per week warme maaltijden worden geserveerd of bereid:

  • Onderwijsinstellingen met meer dan 300 leerlingen
  • Ziekenhuizen en psychiatrische ziekenhuizen met meer dan 25 erkende bedden
  • Woonzorgcentra met een erkende capaciteit van meer dan 30 bedden
  • Penitentiaire inrichtingen
  • Kazernes van de strijdmachten met meer dan 100 werknemers
  • Bedrijven en instellingen met meer dan 100 werknemers
  • Restaurants, brasserieën en hotels met meer dan 50 maaltijden per dag
  • Feestzalen en polyvalente zalen met een capaciteit van meer dan 250 zitplaatsen
  • Cateringbedrijven
  • Super- en hypermarkten met een netto verkoopoppervlakte van meet dan 400 m²


Vanaf 1 januari 2024 geldt deze verplichting voor elk bedrijf.

Meer info kan je terugvinden via: https://www.ovam.be/keukenafval.

Wat mag er in je gft-container?

Groente-, fruit- en tuinafval maar ook vlees-, vis- en etensresten mogen in de gft-container.

sorteerwijzer GFT

Starten met selectieve inzameling van organisch afval?

Wens je de inzameling van organisch afval op te starten voor jouw bedrijf? Dan kan je via IVVO je gft-container aanvragen. Er zijn verschillende containers beschikbaar alsook recipiënten zakjes (40l en 240l) om de containers proper te houden.

Beschikbaar inzamelrecipiënt:

  • 40l (= keukenemmer) + recipiënten zakjes

Beschikbare verzamelcontainers:

  • 140l + recipiënten zakjes
  • 240l + recipiënten zakjes
  • 770l
  • 1100l

TIP: De meeste horecazaken werken met een 40 liter als keukenemmer met zakjes erin en deponeren dagelijks de volle zakjes in een verzamelcontainer van 240 liter die de ophaler vervolgens ledigt.

Containers aanvragen kan via communicatie@ivvo.be

Het gebruik en de levering van de containers is gratis. Je betaalt een aanbiedingskost per lediging en een verwerkingskost per kg aangeboden afval.

Gemeente

Tarief gft/kg

Aanbiedingskost

Ieper

€ 0,085/ kg

40/140/240l: €1,50
1100l: €4,00

Vleteren

€ 0,085/kg

Lo-Reninge

€ 0,085/kg

Alveringem

€ 0,085/kg

Heuvelland

€ 0,050/kg

Mesen

€ 0,085/kg

Diksmuide

€ 0,060/ kg

Nieuwpoort

€ 0,085/ kg

De Panne

€ 0,085/ kg

 

 

 

 

 

 

 

Contactgegevens en openingsuren

Milieudienst
Gemeentehuis De Warande
Bergstraat 24
8950 Heuvelland (Kemmel)
België
057 45 22 40
Gesloten
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
15:00 - 19:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
Gesloten