Geveltuin

Een geveltuin is een minituin tegen de voorgevel van een woning in een kleine, ondiepe uitsparing in het voetpad. Meestal wordt een klimplant aangeplant, aangevuld met enkele vaste planten of een klein struikje.

Op deze manier fleur je niet enkel je eigen woning maar ook het straatbeeld op. Door de juiste plantenkeuze bied je trouwens ook een extra voor vlinders en andere insecten en vogels.

Uiteraard moet aan enkele voorwaarden voldaan worden. De belangrijkste zijn dat het effectief moet gaan om een geveltuintje; aangelegd in het openbaar voetpad, tegen de voorgevel van een woning. Na aanleg dient er steeds een vrije doorgang van 1 meter breed behouden te blijven op het voetpad. Het aangaan van een overeenkomst is een engagement van minimum 3 jaar. Álle voorwaarden zijn terug te vinden in het reglement. De technische aanleg gebeurt door de gemeentelijke technische dienst. De aanleg van één plantvak per woning is geheel kosteloos voor de aanvrager. Voor de aanleg van bijkomende, goedgekeurde, plantvakken wordt een kostprijs van 100 euro/plantvak aangerekend.  De standaardbreedte van een geveltuin bedraagt 30 cm, de standaardlengte 45 cm. Afhankelijk van de plaatselijke bestrating kunnen de afmetingen ietwat afwijken.

Het plantvak wordt gevuld met teelaarde.

Voor de beplanting is er keuze uit twee mogelijkheden.

Enerzijds kan men kiezen uit een reeks van gratis aangeboden planten, aangeplant door de gemeentelijke groendienst. Dit zijn voornamelijk vlinder- en bijenvriendelijke planten die een zeer beperkt onderhoud vragen.

xlsx bestandPlanten Actie Geveltuin 2020 - overzichtstabel in tekst.xlsx (14 kB)

Anderzijds kan men er voor kiezen om zelf eigen beplanting aan te brengen. Het voorstel dient wel vooraf goedgekeurd te worden door de gemeente. Het onderhoud gebeurt in beide gevallen altijd door de aanvrager.

In de winterperiode van 2019-2020 werden 61 geveltuintjes aangelegd.

Voorwaarden

  • geveltuin = aanleg plantvak in openbaar voetpad, tegen gevel
  • na aanleg dient er een minimum breedte van doorgang van 1m van het voetpad vrijwaard te blijven
  • aanleg enkel door gemeentelijke technische dienst-groendienst
  • onderhoud ten laste van aanvrager/beheerder
  • engagement voor min. 3 jaar, bij vroegtijdige stopzetting éénmalige retributie van €100,00
  • alle voorwaarden raadpleegbaar in het reglement: doc bestandGR 2019.10.28 Project Geveltuin 2019 Reglement.doc (279 kB)

Procedure

Aanvraag telkens vóór 15 november (voor aanleg zelfde winter) via het aanvraagformulier: docx bestandAanvraagformulier geveltuin pagina 1-4.docx (221 kB)

Aanleg telkens tussen 1 september en 31 maart.

In het openbaar voetpad, tegen de gevel van de woning van de aanvrager.

 

Bedrag

  • 1ste plantvak per woning gratis
  • 100 euro per extra plantvak

Contactgegevens en openingsuren

Milieudienst
Gemeentehuis De Warande
Bergstraat 24
8950 Heuvelland (Kemmel)
België
057 45 22 40
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
15:00 - 19:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak